Ingen vanlig afrikan

 

Bertil Johansson, snart pensionär, är gift med distriktsläkaren Ingrid. Tillsammans har de fyra vuxna barn. Bertil föddes i Afrika där han bott under större delen av sitt liv, först som missionärsbarn, sen som missionär. Han har också hunnit med att vara pastor i Sverige på några ställen. Nyligen har han börjat vad han själv säger “mitt sista stora projekt”, nämligen att bygga ett sjukhus i Burkina Faso.

För 15 år sedan såddes ett frö hos Bertil när han åt middag tillsammans med en fransk missionär som sa. “Vi ska bygga sjukhus ihop”. Bertil kunde inte förstå hur det skulle gå till, men orden stannade kvar hos honom.

Bertil föddes i Burundi, växte upp där och i Kongo. Han upplevde kolonialtiden. I vuxen ålder började han som missionär i Burundi.
–      Jag var kvar i Burundi ända till 1973 då jag efter ett års inbördeskrig lämnade landet, berättar Bertil. Många av de kollegor som jag arbetade tillsammans med blev mördade. Det kändes svårt att jobba vidare. Jag bad Gud att befria mig från den kallelsen.

Men några år senare hamnade han i Burkina Faso. 1976 gjordes den första rekognoseringsresan.
–      1977 åkte vi ut, Ingrid och jag och våra två äldsta barn. Vi bodde kvar där i drygt tre år och har sedan dess följt arbetet där.

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder, med hög folktäthet, begränsade naturtillgångar, känslig odlingsjord och en mycket ojämn fördelning av inkomsterna. Omkring 90 procent av befolkningen är beroende av jordbruket, som ofta inte fungerar på grund av för lite regn. Analfabetismen är mycket hög och bara hälften av alla barn får gå i skolan. Medellivslängden är 44 år och dödligheten bland spädbarn ligger på närmare 10 procent.
–      Förr i världen var landet bördigt, berättar Bertil. Idag är det inte så i den norra delen. Detta beror på trädavverkning.

Sjukvården i Burkina Faso är starkt underdimensionerad. I Bobo-Dioulasso, en storstad i sydvästra delen av Burkina Faso där Johanssons jobbat, finns ett enda statligt sjukhus. Sjukhuset har fyra operationssalar som ska serva en befolkning på över två miljoner människor.Vid ett tillfälle kom Ingrids lillebror som är kirurg i USA och hälsade på. Efter första operationsdagen kom han hem och var lyrisk. ”Detta är att opera på riktigt. Inga titthål. Jag höll på att skratta ihjäl mig när de dukade upp instrumenten. Det fanns inte två som såg likadana ut. Det visade sig att det var chefskirurgens privata uppsättning av instrument.”

–      Instrumenten hade funnits, men vart de tagit vägen visste man inte, säger Bertil med glimten i ögat.

När Bertil och Ingrid kom till Bobo-Dioulasso i slutet på 70-talet byggde man en kyrka. Nu har denna kyrka startat en liten klinik och bett om hjälp att bygga ett sjukhus. De har ordnat med en tomt på 27 hektar utanför staden, betalat för den och för alla legala handlingar. Inspirerade av ett litet finansiellt självbärande sjukhus i huvudstaden Ouagadougou, vill man nu bygga ett liknande i Bobo-Dioulasso.

–      Vår målsättning är att ha ett välutrustat sjukhus, dit läkare kan komma och göra sina operationer, säger Bertil. Och det ska vara fritt från korruption. Den som försöker åker ut. De känner mig. Där finns ingen pardon. Jag är inte alltid så from som jag ser ut från talarstolen.

Genom privata donationer både här i Sverige och i USA har man fått in så pass mycket pengar att man har kunnat starta bygget.
–      Vi har två stora delar i detta sjukhus som byggs som ett T. Idag är kirurgdelen under tak. I vårdavdelningen är väggarna uppe och i mottagningsdelen har vi grävt grunden. Allt ska vara klart någon gång under 2011. Några stora investeringar som vi behöver är: en röntgen, en scanner, ultraljud och så har vi en stor dröm att få en njurstenskross. På grund av värmen lider många i Burkina Faso av njursten. Någon sådan finns inte i hela landet.

Att få fram utrustning är en stor utmaning. Det går inte att starta smått, man måste ha mottagningsrum, operationsblock, vårdavdelning, röntgen och laboratorium från start. Sedan kan man växa.
–      Vi har fått en del från de militära förråden, som ska läggas ner. Vi skickar ner utrustning hela tiden med dessa containrar.

–      Om du är företagare och har material till skolor eller sjukhus som du vill skänka, är du varmt välkommen att kontakta oss, säger Bertil. Vi skickar regelbundet ner välfyllda containers med båt till Burkina Faso. Vi tar emot det mesta, allt från verktyg och sjukhusmaterial till möbler och kläder. Även privatpersoner kan naturligtvis skänka saker. Vi har ett lager i ett kapell strax utanför Mullhyttan, avslutar Bertil.

Not: Den åttonde december fick Bertil medalj av presidenten för sina insatser i landet under 33 år. 

För mer info gå in på: www.vastafrikahjalpen.se

Välkommen till Salemförsamlingens hemsida!

Hoppas du hittar det du söker. Om du har frågor som du inte kan få svar på här, så tveka aldrig att höra av dig till oss.

Vi finns här för dig!